Asociatia Casa de Ajutor Reciproc Invatamant Prahova

DESPRE NOI

MEMBRII

PRODUSE SI CERINTE

DOCUMENTE UTILE
CONTACT


Identitatea Contemporana


               In traditia slujitorilor scolii, cunoastem preocuparea pentru asociere si a gasi forme de intrajutorare. Dovada graitoare o constituie realizarea la 4 ianuarie 1920 a Asociatiei Invatamantului din judetul Prahova ca sectie a Asociatiei Generale a Invatamantului din Romania. Cei 822 membri fondatori au inscris in programul sectiei si actiuni/obiective de sprijinire si protectie a veniturilor si economiilor Casei Corpului Didactic, dar si crearea de instrumente/organisme necesare in acest scop.
               Astfel sectia Prahova a infiintat la 14 mai 1928 Banca Corpului Didactic cu 26 membri si capital initial de 24.540 lei iar la 14 iulie 1932 Cooperativa de Librarie cu 20 membri si capital initial de 116.647 lei.Societatea de ajutor reciproc a sectiei in 1939 avea 1203 membri si a acordat ajutoare de boala in valoare de 305.000 lei. Banca Corpului Didactic ajunsese la 680 membrii, date extrase din raportul sectiei Prahova, semnat de G.D. Niculescu Malu - presedintele acesteia, in cartea "Omagiul lui D.V.Toni",p.219-220, editata de Asociatia Generala.
                "Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania", la congresul de la Craiova in anul 1929 a hotarat definirea sectiei de Case de Ajutor Reciproc Invatamant, spre a evita omonima Casa de Economie,Credit si Ajutor a Corpului Didactic. Fosta Banca a Corpului Didactic, devenita, intre timp "Banca Invatatorului", s-a desfiintat in 1949, luand fiinta"CASA DE AJUTOR RECIPROC INVATAMANT PLOIESTI", avand membri cadre didactice din fostele plasi Ploiesti Nord si Ploiesti Sud. Baza legala a infiintarii a fost Legea nr.21/1924 si Decretul 358/1949. In 1996, la insistentele conducatorilor caselor, se obtine Legea nr.122 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor din Romania. Ulterior se modifica si completeaza cu Legea nr.135/2003 si Legea nr.186/2004, si se completeaza cu prevederile Legii 266/2006 .
                Facem precizarea ca, in urma aparitiei Legii 266/2006, Casa de Ajutor Reciproc Invatamant Ploiesti este inscrisa in Registrul de evidenta al B.N.R., iar sintagma "Casa de Ajutor Reciproc Invatamant Ploiesti" se inlocuieste cu sintagma "Casa de Ajutor Reciproc Invatamant Ploiesti - Institutie Financiara Nebancara". Mentionam ca a functionat in cladirea Asociatiei Invatatorilor Prahova, str. Stefan cel Mare nr.8, construita cu banii invatatorilor si apoi in spatiul Casei Corpului Didactic din toamna anul 1993 pana la 24 ianuarie 1994 cand si-a construit sediul nou in strada Democratiei nr.35. Numarul membrilor a cunoscut o linie ascendenta iar fondurile ce se folosesc in cadrul activitatii financiare de intrajutorare au fost in continua crestere. Excedentul inregistrat a asigurat functionarea casei si repartitie in contul fiecarui membru a unui coeficient care a fost mai mare decat procentul de inflatie.
                Asociatia C.A.R. Invatamant Prahova, este reprezentata la nivel teritorial de Uniunea Teritoriala Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din judetul Prahova, iar la nivel national si international de Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania.
                Asociatia C.A.R. Invatamant Prahova, a constituit si constituie principala sursa de ajutor financiar, a slujitorilor scolii si alti salariati din sistemul bugetar, uniti prin interese comune. C.A.R. se bucura de credibilitate, nu aplica nici un comision, documentatia este simpla dar sigura, rezolva rapid solicitarile, salariatii si colaboratorii manifesta atitudine profesionista fata de solicitanti.
                Obiectul de activitate al Asociatiei C.A.R. Invatamant Prahova, il constituie acordarea de imprumuturi membrilor sai, cu dobanda care se reintoarce la fondul social al acestora, dupa deducerea cheltuielilor si constituirea fondurilor statutare. Ansamblul activitatii de intrajutorare este condus de un Consiliu Director eligibil, format din cinci membri: presedinte, secretar, doi membri, si director economic.                                            

carinvploiesti.ro